فاز عملیاتی خودکفایی گوشت قرمز؛ طرحی که صنعت دام را متحول می‌کند

لرستان پایلوت شد؛

لرستان با ۴۰۰ هزار رأس دام سبک، کلید خودکفایی گوشت قرمز را می‌زند؛ طرحی آزمایشی که از سال ۱۴۰۴ در روستاهای استان اجرا شده و معیشت بهره‌برداران را متحول خواهد کرد.

فاز عملیاتی خودکفایی گوشت قرمز؛ طرحی  که صنعت دام را متحول می‌کند

لرستان با ۴۰۰ هزار رأس دام سبک، کلید خودکفایی گوشت قرمز را می‌زند؛ طرحی آزمایشی که از سال ۱۴۰۴ در روستاهای استان اجرا شده و معیشت بهره‌برداران را متحول خواهد کرد.
بر اساس آمارهای رسمی، سالانه حدود یک میلیون و ۷۰ هزار تن گوشت قرمز در کشور مصرف می‌شود.
از این مقدار مصرف گوشت در کشورمان ۹۲۳ هزار تن در واحدهای دامداری روستایی و صنعتی داخل تولید می‌شود.
با این تفاسیر هم‌اکنون بیش از ۸۵ درصد نیاز کشور به گوشت قرمز (معادل ۹۲۳ هزار تن از کل ۱.۰۷۰.۰۰۰ تن) از طریق تولیدات داخلی در واحدهای دامداری روستایی و صنعتی تأمین می‌شود. این آمار نشان‌دهنده ظرفیت بالای تولید داخلی در این بخش است.
 اجرای طرح جامع خودکفایی گوشت قرمز
وزارت جهاد کشاورزی با همکاری سازمان برنامه و بودجه، طرح جامع خودکفایی گوشت قرمز را در دست اجرا دارد. هدف این طرح، تأمین ۱۰۰ درصد نیاز داخلی از طریق تولیدات بومی تا پایان برنامه هفتم توسعه است که تحقق آن نیازمند سرمایه‌گذاری و برنامه‌ریزی دقیق است.
دستیابی به خودکفایی کامل مستلزم توسعه و بهینه‌سازی هر دو بخش دامداری‌های صنعتی و روستایی است. تحقق این برنامه نیازمند حمایت‌های مالی، فنی و آموزشی از دامداران و همچنین بهبود زنجیره تأمین نهاده‌های دامی می‌شود.
در صورت اجرای موفقیت‌آمیز این برنامه، پیش‌بینی می‌شود کشور تا پایان برنامه هفتم توسعه به خودکفایی کامل در تولید گوشت قرمز دست یابد.
این موفقیت نه تنها امنیت غذایی کشور را تضمین می‌کند، بلکه موجب کاهش وابستگی به واردات و تقویت اقتصاد ملی خواهد شد.
 وزیر جهاد کشاورزی: رنامه خودکفایی کامل در ۳ سال آینده
غلامرضا نوری قزلجه، وزیر جهاد کشاورزی هم چند روز پیش با تأکید بر حمایت از دامداران و تولیدکنندگان داخلی گفته بود: «هم‌اکنون ۸۰ درصد گوشت قرمز مورد نیاز کشور در داخل تولید می‌شود و برنامه‌ریزی برای خودکفایی کامل طی سه سال آینده در دست اجراست.»
در حالی که وزیر کشاورزی وعده کرده است وزارتخانه متبوعش موظف است همزمان هم از دامداران برای تولید اقتصادی حمایت کند و هم حقوق مصرف‌کنندگان را در نظر بگیرد که این امر نشان‌دهنده رویکرد دوگانه به منظور تعادل بخشی به بازار گوشت قرمز کشور است.
نوری قزلجه با تفکیک منابع تأمین گوشت قرمز توضیح داد: «از ۲۰ درصد واردات گوشت، حدود ۱۳ تا ۱۴ درصد با ارز توافقی مرکز مبادله تأمین می‌شود و تنها ۷ درصد باقیمانده با ارز ترجیحی وارد می‌شود که بیشتر نقش تنظیم‌کنندگی بازار را
دارد.»
بنابراین گزارش، در حالی وزیر از برنامه‌ریزی برای کاهش ۲۰۰ هزار تنی واردات گوشت قرمز خبر داده است که این سیاست در راستای تقویت امنیت غذایی کشور و کاهش وابستگی به واردات اتخاذ شده است و در صورت تحقق این اقدام تحولی بزرگ در صنعت دامپروری کشور محسوب می‌شود.
مطابق اعلام متولیان، بررسی سهم انواع دام در تولید گوشت قرمز نشان می‌دهد که ۴۳ تا ۴۴ درصد از گوسفند و بز و ۵۴ تا ۵۶ درصد از دام سنگین تأمین می‌شود.
 ظرفیت‌های منحصر به فرد لرستان در دامپروری
رئیس سازمان جهاد کشاورزی لرستان با اشاره به قابلیت‌های ویژه استان در حوزه دامپروری گفت: لرستان با دارا بودن شرایط مناسب جغرافیایی و تجربه طولانی در پرورش دام سبک، یکی از پایلوت‌های اصلی اجرای این طرح ملی خواهد بود.
صیادی به مزایای اجرای این طرح اشاره کرد و افزود: افزایش تاب‌آوری روستاییان، بهبود معیشت، ایجاد اشتغال پایدار، ارتقای امنیت غذایی و تقویت جایگاه اجتماعی روستاییان از مهم‌ترین دستاوردهای این برنامه است.
وی خاطرنشان کرد:این طرح با هدف افزایش بهره‌وری و کاهش وابستگی به واردات طراحی شده و موفقیت آن در لرستان می‌تواند الگویی برای سایر استان‌های کشور باشد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی لرستان بیان کرد: پیش‌بینی می‌شود اجرای کامل طرح، سهم  قابل توجهی در خوداتکایی ملی گوشت قرمز ایفا کند.
به نظر می‌رسد تحقق برنامه‌ها در این بخش با موانعی نیز روبرو باشد و نخستین مشکل تأثیر خشکسالی بر تولید گوشت است.
مطابق اعلام متولیان امر ۷۵ درصد کشور تحت تأثیر اقلیم خشک است، اما مسئولان می‌گویند: «با برنامه‌های اصلاح نژادی اجراشده در سال‌های گذشته، به جمعیت دام پرتولید رسیده‌ایم و هم‌اکنون ۱.۵ میلیون رأس دام پرتولید داریم که باید به
 ۴-۵ میلیون رأس برسد.»