براي تداوم سلامت چشم، چه‎كار بكنيم؟

آذر فخري

بهترین اقدام برای اطمینان یافتن از سلامت چشم‌ها معاینه مرتب آن‌ها توسط پزشك است. اگرچه ممکن است در بینایی مشکلی نداشته باشيم اما تا پیش از بررسی دقیق چشم پزشک نمی‌توان ۱۰۰ درصد از این مسئله مطمئن شد. همچنین معاینه چشم‌ها نه تنها نیاز به عینک را مشخص می‌کند بلکه در تشخیص بیماری‌های ديگر چشمی نيز موثر است.

بهترین اقدام برای اطمینان یافتن از سلامت چشم‌ها معاینه مرتب آن‌ها توسط پزشك است. اگرچه ممکن است در بینایی مشکلی نداشته باشيم اما تا پیش از بررسی دقیق چشم پزشک نمی‌توان ۱۰۰ درصد از این مسئله مطمئن شد. همچنین معاینه چشم‌ها نه تنها نیاز به عینک را مشخص می‌کند بلکه در تشخیص بیماری‌های ديگر چشمی نيز موثر است. 
حفظ بینایی چشم‌ها با مصرف خوراکی‌های مناسب امکان‌پذیر است. معمولا مصرف هویج برای سلامت چشم‌ها توصیه می‌شود اما خوراکی‌های بسیاری ديگري نيز وجود دارند که به حفظ قدرت بینایی کمک می‌کند.در پيش گرفتن رژیم غذایی سرشار از میوه‌ها و سبزیجات سلامت چشم‌ها را بهبود می‌دهند. سبزیجات دارای برگ‌های سبز تیره حاوی لوتئین و زاکسانتین هستند که از بروز آب مروارید جلوگیری می‌کند.
کنترل وزن: داشتن اضافه وزن و چاقي ما را در معرض بیماری‌هایی هم‌چون دیابت قرار می‌دهد که در نهایت موجب از دست‌رفتن بینایی مي‎شود. 
استفاده از عینک آفتابی مناسب: مهم‌ترین نقش عینک آفتابی، حفظ سلامت چشم‌ها در برابر اشعه فرابنفش است.
استراحت‌دادن به چشم‌ها: اگر در تمام طول روز به‌صورت مداوم با رایانه کار می‌کنند و از استراحت‌دادن به چشم‌ها غافل هستید در پایان روز دچار خستگی در چشم‌ها می‌شوید. کارشناسان توصیه می‌کنند به ازای هر 
۲۰ دقیقه کار کردن با کامپیوتر باید مدت ۲۰ ثانیه به فاصله دور نگاه کنيد.
پزشکان معتقدند در پيش گرفتن یک رژیم غذایی مغذی و متعادل برای بدن فوائد بسیاری دارد که علاوه بر پیشگیری از اضافه وزن، دیابت نوع 2 و سرطان، می‌تواند به سلامت چشم‌ها نیز کمک کرده و قدرت بینایی را در طول زندگی فرد حفظ کند. 
 برای سلامت چشم‌ها چه چیزهایی را بخوریم؟
آنتی‌اکسیدان‌ها: رژیم غذایی سرشار از آنتی‌اکسیدان‌ها یکی از موثرترین شیوه‌ها برای مقابله با تاثیرات ناشی از رادیکال‌های آزاد در بدن به حساب می‌آید. این مواد هم‌چنین توسط بدن و هنگام تبدیل غذا به انرژی و در مواقعی که در معرض نور خورشید قرار داریم در چشم‌ها و پوست تولید می‌شود.
آنتی‌اکسیدان‌ها هم‌چون ویتامین C، E، بتاکاروتن و روی برای مقابله با آسیب‌های رادیکال‌های آزاد ضروری هستند. ویتامین E با کاهش خطر شکل‌گیری آب مروارید و لکه زرد مرتبط است.
خوراکی‌های سبوس‌دار: غذاهای سرشار از فیبر خوراکی نه تنها فرد را برای مدت زمان بیشتری سیر نگه می‌دارد بلکه می‌تواند با بالاتر رفتن سن از بروز عارضه چشمی لکه زرد در فرد جلوگیری کند. وجود قند و آرد تصفیه شده در بیشتر غذاهای فرآوری شده علت افزایش خطر ابتلا به این عارضه چشمی است.
اسیدهای چرب امگا 3: اسیدهای چرب امگا 3 در برخی مولکول‌های چربی پیدا می‌شوند که برای برخورداری از قدرت بینایی خوب ضروری است. هم‌چنین گونه‌هایی از این اسیدها هستند که چشم را در برابر این عارضه چشمی به‌خصوص در افرادی که در خطر ابتلا به این بیماری هستند، حفظ می‌کند. 
لوتئین و زیگزانتین: این دو کاروتنوئید آنتی‌اکسیدان‌های طبیعی هستند که در چشم وجود دارند هم‌چنین گنجاندن آن‌ها در رژیم غذایی می‌تواند اکسید شدن در سلول‌های چشم را کاهش دهد و از بین رفتن شبکیه و عدسی چشم پیشگیری کند.