شیر؛ کم چرب یا معمولی یا پرچرب!

چربی، یکی از آن موادی است که معمولا موجب خوشمزه شدن غذا و اغلب خوراکی‌ها می‌شود. و البته که در کشور ما غذای چرب و چیلی! طرفدار بسیار دارد. اما از آن‌جا که مشخص شده استفاده زیاد از چربی می‌تواند موجب بیماری‌های زمینه‌ای مختلف شده و مرگ زودرس را درپی داشته باشد، مدتی است مردم به توصیه اخبار مختلف علمی و غیرعلمی و پزشکان، در استفاده از چربی احتیاط می‌کنند و برای مثال سعی می‌کنند از روغن‌های مایع کم اشباع استفاده کنند. اما این گرایش به عدم استفاده از چربی راه خود را به دیگر خوراکی‌ها نیز باز کرده است، خوراکی‌هایی مانند لبنیات که این روزها با انواع کم‌چرب و حتی بدون چربی آن‌ها در فروشگاه‌ها مواجهیم و مردم ترجیح می‌دهند از این نوع لبنیات استفاده کنند. اما پرسش این است که آیا واقعا لازم است که حتما لبنیات هم کم یا بدون چربی باشند؟

شیر؛ کم چرب یا معمولی یا پرچرب!


چربی، یکی از آن موادی است که معمولا موجب خوشمزه شدن غذا و اغلب خوراکی‌ها می‌شود. و البته که در کشور ما غذای چرب و چیلی! طرفدار بسیار دارد. اما از آن‌جا که مشخص شده استفاده زیاد از چربی می‌تواند موجب بیماری‌های زمینه‌ای مختلف شده و مرگ زودرس را درپی داشته باشد، مدتی است مردم به توصیه اخبار مختلف علمی و غیرعلمی و پزشکان، در استفاده از چربی احتیاط می‌کنند و برای مثال سعی می‌کنند از روغن‌های مایع کم اشباع استفاده کنند. اما این گرایش به عدم استفاده از چربی راه خود را به دیگر خوراکی‌ها نیز باز کرده است، خوراکی‌هایی مانند لبنیات که این روزها با انواع کم‌چرب و حتی بدون چربی آن‌ها در فروشگاه‌ها مواجهیم و مردم ترجیح می‌دهند از این نوع لبنیات استفاده کنند. اما پرسش این است که آیا واقعا لازم است که حتما لبنیات هم کم یا بدون چربی باشند؟
کارشناسان تغذیه می‌گویند چربی شیر به دلیل کوتاه بودن زنجیره اسیدهای چرب آن در بدن بسیار آسان هضم می‌شود. ویتامین‌های A،D،K،E محلول در چربی هستند و اگر چربی شیر جدا شود این ویتامین‌ها نیز از دسترس خارج می‌شوند. چربی نقش عمده‌ای در تولید انرژی بدن دارد. قندها و مواد پروتئینی نمی‌توانند به اندازه چربی مولد انرژی باشند. انرژی حاصل از چربی تقریبا 2 برابر انرژی مواد قندی و یا پروتئینی است. چربی شیر به دلیل داشتن اسیدهای چرب ضروری بدن از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. 50 درصد انرژی شیر کامل از مواد چربی موجود در آن تامین می‌شود. بررسی‌ها نشان می‌دهد چربی شیر نقش عمده‌ای در پیشگیری از سرطان سینه در زنان دارد. مصرف شیر و فرآورده‌های پرچرب آن مانند خامه، کره، پنیر خامه‌ای و ... به‌ویژه برای کودکان و نوجوانان به دلیل تامین انرژی و ویتامین‌های محلول در چربی مورد نیاز بدن آنان توصیه می‌شود و برای افراد بالغ و افراد با سنین بالا فرآورده‌های کم‌چربی توصیه می‌شود.
امروزه در بسیاری از کشورها برای تنوع تولید و افزایش مصرف، شیر با عصاره میوه مخلوط می‌شود. ارزش غذایی این نوشیدنی علاوه بر ارزش غذایی شیر به ارزش و کیفیت میوه‌ای بستگی دارد که در آن استفاده شده است. ارزش غذایی شیر میوه اگر به‌درستی تهیه شده باشد معمولا بالاتر از شیر و یا میوه به تنهایی است.
و نکته مهم آخر این‌که بهتر است که مصرف هر نوع دارو و مکملی همراه با شیر نباشد و بین مصرف آن‌ها و شیر حداقل 1.5 ساعت فاصله باشد. هر نوع دارو و مکمل از جمله قرص امگا3 بهتر است همراه با آب مصرف شود. با این حال در این موارد بهتر است با پزشک مشورت شود.