تعمیرات اساسی گسترده در شبکه انتقال گاز برای تضمین پایداری زمستانی

شبکه انتقال گاز ایران با تکیه بر زیرساخت‌های گسترده، فناوری‌های بومی و نیروی انسانی متخصص، اجرای پروژه‌های تعمیراتی گسترده را با هدف ارتقای تاب‌آوری و تضمین پایداری انتقال گاز در دستور کار و اجرا دارد.

شبکه انتقال گاز ایران با تکیه بر زیرساخت‌های گسترده، فناوری‌های بومی و نیروی انسانی متخصص، اجرای پروژه‌های تعمیراتی گسترده را با هدف ارتقای تاب‌آوری و تضمین پایداری انتقال گاز در دستور کار و اجرا دارد.به گزارش شانا، شبکه انتقال گاز ایران با بیش از ۴۰ هزار کیلومتر خطوط سراسری و ۹۵ ایستگاه تقویت فشار، یکی از گسترده‌ترین و پیشرفته‌ترین زیرساخت‌های انرژی در منطقه خاورمیانه و آسیا به‌شمار می‌رود که از سال ۱۳۴۴ در زیرمجموعه مدیریت شرکت پالایش و انتقال گاز فعالیت خود را آغاز کرد و سال ۱۳۸۴ به‌عنوان مدیریت انتقال گاز از نظر ساختاری از بخش پالایش تفکیک و سال بعد به شرکت انتقال گاز ایران تبدیل شد.
این شبکه عظیم نقشی حیاتی در تأمین پایدار انرژی برای بخش‌های خانگی، صنعتی، نیروگاهی و صادراتی ایفا می‌کند. هم‌اکنون شبکه انتقال گاز از ۱۰ منطقه عملیاتی روزانه به‌طور میانگین ظرفیت انتقال حدود ۹۵۰ میلیون مترمکعب گاز طبیعی را از منابع تولید به مراکز مصرف دارد. در زمستان ۱۴۰۳ که سرمای زودهنگام و ماندگاری را شاهد بودیم، ۹ بار رکورد انتقال گاز کشور شکست و بیشترین مقدار انتقال روزانه گاز با ۸۸۰ میلیون مترمکعب با پایداری بالا به ثبت رسید، حتی در مواردی که افت فشار در برخی نقاط ایجاد شد با مدیریت و اقدام‌های به‌موقع هیچ‌گونه چالشی در زمینه تحویل گاز به شرکت‌های گاز استانی گزارش نشد.
 اتکا به توان داخلی و فناوری‌های نوین
این عملیات پیچیده با عبور از مناطق سخت‌گذر با شرایط آب‌وهوایی متفاوت و بهره‌گیری از ۹۵ ایستگاه تقویت فشار گاز و انواع مختلف تأسیسات جانبی به‌طور کامل با تکیه بر دانش و تخصص داخلی به انجام رسید. در سال‌های اخیر به‌ویژه با شدت یافتن تحریم‌ها، تمرکز بر بومی‌سازی تجهیزات و قطعات حساس، به‌طور قابل‌توجهی افزایش یافت. شرکت انتقال گاز ایران با همکاری شرکت‌های دانش‌بنیان، توانست تجهیزات راهبردی نظیر شیرهای بین‌راهی، سامانه‌های اسکادا، سیستم‌های حفاظت کاتدی، سامانه‌های GIS و پهپادهای پایش خطوط را طراحی و تولید کند.
در همین زمینه پارسال عملیات بازسازی یا مقاوم‌سازی برای بیش از ۵ هزار کیلومتر از خطوط انتقال گاز انجام شد. در مسیر هوشمندسازی کامل شبکه، پروژه‌هایی مانند استقرار کامل سامانه مانیتورینگ آنلاین، بهره‌گیری از فناوری هوش مصنوعی برای تحلیل داده‌های عملیاتی و مدیریت مصرف انرژی در ایستگاه‌های تقویت فشار در دستور کار قرار دارد، همچنین ارتقای استانداردهای ایمنی خطوط و تأسیسات با استفاده از پهپادهای پایش مستمر، سامانه‌های هشدار سریع و برگزاری دوره‌های آموزشی برای کارکنان، به‌عنوان رکن اساسی در کاهش حوادث و بهبود نگهداشت پیشگیرانه به‌طور جدی پیگیری می‌شود.
 عملیات گسترده تعمیراتی در خطوط لوله گاز کشور
در ادامه اقدام‌های زیرساختی و اتکا به توان داخلی، عملیات گسترده تعمیراتی در خطوط لوله گاز کشور نیز در دستور کار قرار گرفت. براساس اعلام شرکت انتقال گاز ایران، در حوزه تأسیسات تقویت فشار گاز، اجرای ۱۰۰ برنامه نگهداری، تعمیرات و بازرسی فنی برای امسال برنامه‌ریزی شده است، به‌طوری‌ که تا به امروز تعمیرات اساسی ۱۳ محرک کمپرسور گاز اصلی که همگی از نوع توربین بوده‌اند، به پایان رسیده است. ترکیب توربین‌های تعمیرشده شامل ۶ دستگاه توربین نووسکی، سه دستگاه زیمنس، سه دستگاه زاریا و یک دستگاه نئوپنیون است.