چند خوراکی ویژه برای روزهای آلوده

غذاهای غنی از مواد مغذی، به ویژه آن‌هایی که سرشار از آنتی‌اکسیدان و ویتامین هستند، می‌توانند با رادیکال‌های آزاد مقابله کنند، آسیب بافتی ناشی از حضور در هوای آلوده را ترمیم کنند و عملکرد کلی تنفسی را بهبود بخشند.

*آرش نهاوندی
غذاهای غنی از مواد مغذی، به ویژه آن‌هایی که سرشار از آنتی‌اکسیدان و ویتامین هستند، می‌توانند با رادیکال‌های آزاد مقابله کنند، آسیب بافتی ناشی از حضور در هوای آلوده را ترمیم کنند و عملکرد کلی تنفسی را بهبود بخشند.
یکی از اندام‌هایی که در آلودگی هوا سلامتی‌شان به شدت و به طور جدی مورد تهدید است، ریه‌ها هستند. ریه‌ها دائما در معرض آلاینده‌های خارجی قرار دارند و با گذشت زمان، این مواجهه می‌تواند باعث استرس اکسیداتیو و التهاب شود.
گنجاندن برخی از ابرغذاها در رژیم غذایی در طول فصلی که دود و غبار آسمان شهر را می‌پوشاند نه تنها ایمنی بدن را افزایش می‌دهد و ریه‌ها را در برای آلودگی هوا تقویت می‌کند، بلکه از فرآیند سم‌زدایی طبیعی بدن نیز پشتیبانی می‌کند و تضمین می‌کند که سیستم تنفسی شما قوی و مقاوم باقی بماند.
مطالعه‌ای توسط دانشگاه لستر، که در کنگره انجمن تنفسی اروپا ارائه شد، اطلاعات مربوط به سلامتی ۲۰۰ هزار شرکت‌کننده در بیوبانک بریتانیا را تجزیه و تحلیل کرد و دریافت که مصرف روزانه بیشتر میوه با کاهش کمتر عملکرد ریه ناشی از قرار گرفتن در معرض ذرات ریز (PM۲.۵) مرتبط است. در این مطلب به ۵ ماده غذایی موثر در تقویت سیستم ایمنی و محافظت از ریه‌ها در برابر آلودگی هوا اشاره می‌کنیم.
 دانه‌های کتان
دانه‌های کتان یکی از غنی‌ترین منابع گیاهی اسیدهای چرب امگا ۳ هستند که نقش حیاتی در مبارزه با التهاب ناشی از آلاینده‌ها دارند. این چربی‌های سالم از بافت‌های ظریف ریه‌ها محافظت می‌کنند، واکنش‌های آلرژیک ناشی از دود را کاهش می‌دهند و به بدن شما کمک می‌کنند تا از استرس اکسیداتیو ناشی از کیفیت پایین هوا بهبود یابد. یک راه آسان برای گنجاندن دانه‌های کتان در رژیم غذایی، بو دادن خشک آن‌ها و مصرف روزانه یک قاشق غذاخوری است. همچنین می‌توانید آن‌ها را روی سالاد، اسموتی یا ماست بپاشید تا ارزش غذایی آن‌ها افزایش یابد.
 اسفناج
اسفناج یک ابرغذای سرشار از مواد مغذی و سرشار از ویتامین‌های A، C و E است که همگی برای حفظ سلامت ریه‌ها بسیار مهم هستند. محتوای بالای منیزیم و فولات آن از انتقال بهتر اکسیژن و بهبود عملکرد تنفسی پشتیبانی می‌کند. مصرف منظم اسفناج به بدن کمک می‌کند تا با رادیکال‌های آزاد مبارزه کند، سیستم ایمنی را تقویت کند و التهاب ناشی از قرار گرفتن طولانی مدت در معرض آلاینده‌ها را کاهش دهد. اسفناج چه به صورت خام در سالاد، پخته شده در ماست (بورانی) یا در آش یا سوپ مصرف شود، یک افزودنی آسان و مؤثر به رژیم غذایی محافظت در برابر آلودگی هوا است.
 بادام
بادام یکی از مواد آجیل‌های اصلی در خانه‌های ایرانی است و دلیل خوبی هم دارد. این آجیل سرشار از ویتامین E است، یک آنتی‌اکسیدان قوی که برای محافظت از بافت‌های ریه در برابر آسیب ناشی از آلاینده‌ها و سموم شناخته شده است.