موعد تغییر پارادایم از خام‌فروشی به توسعه زنجیره ارزش فرارسید

وزیر نفت توسعه زنجیره ارزش در صنعت نفت را در قالب دو محور: ۱- احداث پتروپالایشگاه‌ها و اجرای پروژه‌های ارتقای کمّی و کیفی پالایشگاه‌های کنونی و ۲- رهایی از نیمه‌خام‌فروشی در صنعت پتروشیمی و احداث پارک‌های شیمیایی پیگیری می‌کند.

موعد تغییر پارادایم از خام‌فروشی به توسعه زنجیره ارزش فرارسید

 


وزیر نفت توسعه زنجیره ارزش در صنعت نفت را در قالب دو محور: ۱- احداث پتروپالایشگاه‌ها و اجرای پروژه‌های ارتقای کمّی و کیفی پالایشگاه‌های کنونی و ۲- رهایی از نیمه‌خام‌فروشی در صنعت پتروشیمی و احداث پارک‌های شیمیایی پیگیری می‌کند.
به گزارش شانا به نقل از فارس، اکنون که بیش از یک ماه از مطرح شدن نام جواد اوجی به‌عنوان وزیر نفت پیشنهادی دولت سیزدهم و تصدی وی بر ریاست وزارت نفت می‌گذرد، شاید فرصت مناسبی باشد که با توجه به موضع‌گیری‌ها و مصاحبه‌های وزیر نفت از راهبردها و سیاست‌هایی که وی در صنعت نفت پیش خواهد برد، رمزگشایی کنیم.
در این بین هرچند بیشترین تأکید جواد اوجی وزیر نفت در ماه گذشته بر تأمین سوخت زمستانی مردم و صنایع و برنامه‌ریزی در این حوزه متمرکز بوده است، اما این تأکیدها و پیگیری‌ها در چارچوب راهبرد و سیاست کلی وزارت نفت تعریف نمی‌شود، زیرا با توجه به نزدیک شدن به فصول سرد و بسته به اقتضائات تا انتصاب و تثبیت تیم مدیریتی جدید، این موضوع توسط شخص وزیر نفت پیگیری خواهد شد.
نخستین نما از راهبردها و سیاست‌های وزیر نفت در برنامه‌ای با عنوان «برنامه وزارت نفت، خط مقدم جنگ اقتصادی» نمایان شد که این برنامه پیش از بررسی صلاحیت وزیران دولت در صحن علنی مجلس در فضای مجازی منتشر شد. مهم‌ترین نکته درباره این برنامه، ارائه برنامه کاملاً کیفی برای عملکرد آینده وزارت نفت بود، به‌طوری که اهداف کمّی و مقداری تاحدودی در برنامه ایشان دیده نمی‌شد.
به بیان ساده آنچه کارشناسان حوزه انرژی از این برنامه برداشت می‌کردند تصویر مبهمی از راهبردهایی بود که شاید حتی در این تصویر مبهم تأکید بر خام‌فروشی نفت بیش از لزوم توسعه زنجیره ارزش در صنعت نفت به چشم می‌خورد اما با گذشت زمان و موضع‌گیری‌های وزیر نفت، قدم به قدم این تصویر مبهم شفاف شده و هم‌اکنون می‌توان در حوزه راهبرد از نقشه راه وزارت نفت دولت سیزدهم رمزگشایی کرد.
 تنها راه پیشرفت اقتصاد کشور جلوگیری از خام‌فروشی نفت و میعانات گازی است
برنامه وزیر نفت برای تحقق و پیگیری محور نخست راهبرد توسعه زنجیره ارزش، مبتنی بر اجرای قانون «حمایت از توسعه صنایع پایین‌دستی نفت و میعانات گازی با استفاده از سرمایه‌گذاری مردمی» تعریف شده است. خبرگزاری فارس در گزارشی با عنوان «مهم‌ترین ماموریت وزیر نفت برای مغزِ متفکر صنعت پالایشی/ وعده‌ پتروپالایشی دولت سیزدهم محقق می‌شود؟» درباره ظرفیت‌های این قانون برای تحقق اهداف وزیر نفت توضیحاتی را ارائه کرده است.
در این میان بد نیست به بعضی از اظهارنظرها و تأکیدهای وزیر نفت ناظر بر محور نخست یعنی «رهایی از خام‌فروشی نفت با احداث پتروپالایشگاه‌های جدید و اجرای پروژه‌های ارتقای کمّی و کیفی پالایشگاه‌های کنونی» اشاره کنیم.
در این راستا جواد اوجی وزیر نفت با اشاره به لزوم رهایی از خام‌فروشی در صنعت نفت می‌گوید: «نباید از این نکته نیز غافل ماند که تنها راه پیشرفت اقتصاد کشور جلوگیری از خام‌فروشی نفت و میعانات گازی است که با جذب سرمایه و ایجاد ارزش‌افزوده از طریق تکمیل زنجیره ارزش می‌توان شاهد تحولاتی خیره‌کننده بود. در این راستا وزارت نفت در دولت سیزدهم دو دستور کار در بحث پالایشگاه‌ها دارد، مورد نخست ارتقای کمّی و کیفی پالایشگاه‌های کنونی و دوم ایجاد ظرفیت پالایشی به‌وسیله ساخت پالایشگاه‌های نو یا همان پتروپالایشگاه‌ها خواهد بود».
وی در اظهارنظر دیگری به احداث پتروپالایشگاه‌ها به‌منظور تأمین سوخت و خوراک صنایع پتروشیمی تأکید کرده و می‌گوید: «در دنیای امروز به‌دنبال احداث پالایشگاه نفت نمی‌روند، بلکه در زمینه ساخت پتروپالایشگاه‌ها سرمایه‌گذاری می‌شود که تنها سوخت‌محور نباشند، به‌گونه‌ای که توأمان تولید سوخت و خوراک برای صنایع پتروشیمی داشته باشند. این مورد نیز جزو اولویت‌ها و برنامه‌های وزارت نفت برای جلوگیری از خام‌فروشی است».
اوجی با بیان اینکه تولید فرآورده‌های نفتی بازار بسیار خوبی دارد و در حوزه تحریم هم کمتر دچار مشکل است، ادامه می‌دهد: «با توجه به نیاز کشورهای همسایه و منطقه، هرچه در این زمینه سرمایه‌گذاری شود هم ارزآوری مطلوبی دارد، هم اشتغال‌زایی و جلوگیری از خام‌فروشی را در پی خواهد داشت. راهکار خنثی‌سازی تحریم‌ها، احداث پتروپالایشگاه‌هاست».