جستجوي پيشرفتهبرو جستجو
دریافت Pdf روزنامه  ÝÑã ÏÑ ÎæÇÓÊ ÇÔÊÑǘ ÌåÇä ÇÞÊÕÇÏارتباط با ماآرشيوشناسنامه صفحه اصلي
تاریخ 1386/02/01 - روزنامه مستقل سراسري صبح ايران - شنبه نسخه شماره 2740

علل بيماري فلج مغزي
زندگي با فلج مغزي


تازه هاي علم


نامه دانشوران


جهان پزشكي


 علل بيماري فلج مغزي
 زندگي با فلج مغزي 

اثر : کورش گودرزي
 دکتراي روانشناسي تربيتي
با راهنمايي دکتر حسن احدي

علل فلج مغزي
1- علل قبل از تولد :
- بيماري هاي عفوني انتقالي جنيني دوران بارداري ، به ويژه سرخجه ، مننژيت ، ايدز ، چربي ، سيفيليس ، سوزاک و ديابت ، خصوصا در دوران سه ماهه آخر بارداري .
- استفاده از داروهاي غيرمجاز توسط مادر باردار
- اختلالات و ناهنجاري هاي کروموزومي
- ضربه هاي دوران بارداري
- چند قلويي
- قرار گرفتن در معرض مواد سمي از قبيل نيکوتين ، الکل و داروها
- ناسازگاري عامل RH خون بين مادر و جنين
- بيماري هاي ژنتيکي
- تغذيه نامناسب يا نادرست مادر
- ابتلا مادر به حمله يا عقب ماندگي ذهني
- خون ريزي مادر در اثر جدايي پيش از موعد جفت از ديواره رحم

2- علل هنگام تولد :
- تولد زودرس (تولد زودتر از 40 هفته)
- تولد نارس (با وزني کمتر از حدود 2 کيلو)
- فقدان اکسيژن
- زايمان با وسايل مکانيکي (فورسپس)
- زايمان هاي طولاني مدت يا ناگهاني که ذخيره اکسيژن خون کودک را دچار مشکل مي سازد و منجر به تخريب بافت مغزي مي شود
- مصرف زياد داروهاي بيهوشي و بي حسي براي زايمان هاي به اصطلاح راحت
- کمبود اکسيژن در هنگام تولد (نرسيدن اکسيژن به مغز و انسداد ريه ها)
- ضربه هاي وارده بر سر کودک به هنگام تولد
- ناهنجاري ها و بدشکلي هاي احتمالي مغز نوزاد
- ساختار کوچک لگن مادر
- زايمان به روش سزارين
- کاهش شديد ضربان قلب جنين در خلال زايمان که علامت فشار روي جنين است

3- علل بعد از تولد :
- ابتلاي کودک به عفونت ها از قبيل مننژيت
- ضربه هاي وارده به سر به دنبال تصادف و افتادن از بلندي و ...
- تصادفات و حوادث مختلف و خونريزي هاي مغزي
- بيماري هاي مسري و مسموميت ها
- نارسايي و اختلال در جريان خون رساني به مغز (لخته شدن خون در مغز)
- تومورهاي مغزي
- زردي و يرقان
- غرق شدن
- سوختگي ها
- کودک آزاري

روش هاي پيشگيري از بروز فلج مغزي
-1 تست مادران باردار از نظر عامل . RH در صورتي که اين عامل منفي باشد، مادر 72 ساعت قبل از زايمان بايد واکسينه شود.
-2 درمان سريع کودک مبتلا به زردي به کمک روش فتوتراپي
-3 انجام برنامه هاي کاهش استرس و فشار رواني مادران در دوره بارداري
-4 حفاظت کودکان در مقابل ضربه ها و آسيب هاي فيزيک وارده بر مغز
-5 و ...

روش هاي تشخيص فلج مغزي
معمولا پزشکان فلج مغزي را از طريق معاينه مهارت هاي حرکتي ، رفلکس ها ، و سوابق پزشکي و استفاده از آزمايش هاي متنوع و ويژه اي تشخيص مي دهند .
دو روش مهم تصويربرداري براي تشخيص زودهنگام فلج مغزي وجود دارد . اين روش ها به پزشک کمک مي کند که حتي کودکاني را که مشکوک به ضايعه فلج مغزي مي باشند ، نيز تشخيص دهد . اين دو روش عبارتند از :
Scan CAT -1 يا ComputerzTomography Axial eb
MRI -2 يا Imaging Resonance Magnetic
 در صورت عدم استفاده از روش هاي تشخيصي فوق الذکر گاهي اوقات تشخيص فلج مغزي چند ماه و حتي چند سال به طول مي انجامد . بعضي از والدين هنگامي متوجه مشکل کودک خود مي شوند که او را از نظر رشدي پايين تر از همسالان خودش بينند.

مداخلات مورد نياز جهت درمان و توانبخشي کودکان فلج مغزي
تحقيقات مختلف نشان داده است در صورتي که به مشکلات نورولوژيک افراد با مشکلات جسمي بطور صحيح و به موقع توجه شود ، بسياري از آنها مي توانند به يک زندگي تقريبا طبيعي دست يابند و از آن لذت ببرند .
پس چه بايد کرد ؟
مداخلات مورد نياز براي کمک به کودکان فلج مغزي در دو طيف مي تواند در نظر گرفته شود:
1) درمان بخش صدمه ديده مغز تا هماهنگي و حرکات عضلات را به درستي هدايت نمايد :
در اين خصوص تاکنون مداخلات پزشکي قابل قبول که ترميم ضايعه مغزي را انجام دهند وجود نداشته است . اما با پيشگيري هاي توانبخشي مناسب ، مي توان به اينگونه کودکان کمک کرد تا زندگي مستقلي را دنبال نمايند .
اينگونه کودکان علاوه بر نيازهاي عمومي ، براي شکوفا شدن استعدادهاي بالقوه اي که از آن برخوردارند به آموزش و خدمات خاص نيز نيازمند مي باشند . متاسفانه در پاره اي موارد حتي نيازهاي عمومي اينگونه کودکان به فراموشي سپرده شده و نهايتا ارتباط و تعامل اجتماعي که زمينه رشد ، تکامل و آموزش کودکان مي باشد محروم مي گردند.
بهتر است وعده هاي درماني را با وضع کودک و واقعيات موجود تطبيق داد تا بتوان وعده هاي آرماني را از درمان هاي واقعي تفکيک کرد.
در اين خصوص خانواده ها نيز مي بايست توجه نمايند که :
- پي آمد ضايعه فلج مغزي براي کودکان با انواع ضايعه هاي ديگر متفاوت مي باشد و انتظار اين است کودک را همان طوري که هست پذيرا باشند .
- ضايعه فلج مغزي يک بيماري پيشرونده نبوده ، مداخلات و حمايت هاي به موقع مي تواند کمک موثري براي استقلال کودک باشد . کودک توجه بيشتري را طلب مي نمايد و ضرورت دارد فرصت و امکانات و شرايط مناسب براي رشد و شکوفايي استعدادهايش فراهم شود.
- بهتر است والدين هر چه بيشتر درباره فرزند و معلوليتش اطلاعات مناسب کسب نمايند. تا در آموزش و حمايت از او نقش موثرتري را ايفا کنند . به خاطر داشته باشيد که نقش والدين در روند توانبخشي کاملا تخصصي و قابل توجه مي باشد.
2) کاربرد روش ها و تکنيک هاي مختلف درماني و توانبخشي در جهت برطرف نمودن نقص ، ضعف ، و اسپاسم حرکات عضلاني حاصل از ضايعه مغزي . برخي از اين روش ها و تکنيک هاي درماني عبارتند از :
الف) توانبخشي :
-1 فيزيوتراپي : هدف از فيزيوتراپي کودکان فلج مغزي کمک به اين افراد به منظور تقويت عضلات ضعيف و دستيابي آنها به توانمندي هاي جسمي حرکتي شان مي باشد. به عبارت ديگر ، فيزيوتراپ با کودک معلول کار مي کند تا مهارت هاي حرکتي و دامنه حرکات او را بهبود ببخشد. همچنين به والدين طرز مراقبت از کودک به هنگام بازي و فعاليت هاي روزمره را نشان دهد.
-2 کاردرماني : کاردرماني يک سري فعاليت هاي هدفمند را به منظور افزايش استقلال مهارت هاي حرکتي درشت و ريز طراحي مي کند. کاردرماني به کودک فلج مغزي در استفاده از وسايل تطبيقي از قبيل وسايل مورد نياز جهت نشستن ، حمام کردن ، ايستادن و غذا خوردن و ... کمک مي نمايد. به سخن ديگر کار درمانگر روي مهارت هاي عملکردي مورد لزوم براي بازي کردن ، لباس پوشيدن و غذا خوردن بدون کمک ديگران بيشتر تمرکز مي کند. با تمرينات درماني کودک را آموزش مي دهد چگونه دستش را به طرف اشيا» دراز کند، چگونه بازي کند، چگونه مداد را در دست بگيرد و ...
-3 گفتار درماني : هدف گفتاردرماني تسهيل و بهبود مهارت هاي ارتباطي کودک فلج مغزي مي باشد. يک کودک فلج مغزي ممکن است نياز به کمک در زمينه غلبه بر يک مشکل خفيف تلفظ داشته باشد، يا اينکه ممکن است او نتواند از طريق گفتاري و کلامي با ديگران ارتباط برقرار کند و نيازمند يک روش غيرکلامي جهت برقراري ارتباط باشد. که از جمله اين روش ها مي توان به روش ارتباط از طريق چشم ، زبان اشاره ، عکس خواني و ارتباط از طريق دستگاه هاي الکترونيکي اشاره کرد.
گفتاردرمانگر کنترل عضلات دهان کودکان فلج مغزي را بهبود بخشيده و به او در برقراري ارتباط کمک مي کند .
گفتاردرمانگر کودک فلج مغزي را وادار به استفاده از واژه هايي که مي شناسد، مي کند تا گنجينه لغات او افزايش يابد . همچنين روي تلفظ حروف و واژه هاي دشوار ، روي زبان بياني و وضوح گفتار اين کودکان کار مي کند .
ب) ارتوزها ، قالب هاي گچي و اسپلينت ها :
براي اکثر کودکان فلج مغزي بمنظور تقويت روش هاي توانبخشي اغلب ارتوز ، اسپلينت و قالب هاي گچي تجويز مي شود. اين وسايل به حفظ و ايجاد ثبات در مفصل و قرار دادن مفصل در وضعيت صحيح و همچنين ممانعت از کشش بيش از حد عضلات کمک مي کنند .
ج) روش هاي درمان دارويي :
ممکن است براي کودک مبتلا به فلج مغزي بدليل شرايط خاصي نظير ابتلا به تشنج يا سفتي هاي دردناک در نتيجه اسپاسم هاي شديد از داروهاي خاصي نظير واليوم ، باکلوفن (daclofen) و بوتوکس (dotox) استفاده شود. سفتي عضلاني را مي توان از طريق تزريق بوتوکس براي مدت 3 يا 4 ماه مهار کرد .
د) جراحي :
ممکن است به منظور کاهش اثر سفتي عضلاني براي ستون فقرات ، لگن و پاهاي کودک مبتلا به فلج مغزي ، يک سري جراحي هاي ارتوپدي براي او انجام شود. در اين روش هاي جراحي مي توان با بلند کردن طول عضلات و ... حرکت کودک را تسهيل نمود. زماني که رشد کودک متوقف شود از روش درماني جراحي استخواني به منظور وضعيت دهي صحيح به استخوان هاي فرد مبتلا به فلج مغزي نيز ممکن است استفاده شود .
گاهي اوقات متخصصين مغز و اعصاب ممکن است ريشه هاي عصبي که کنترل تون عضلاني را به عهده دارند را نيز جراحي نمايد . در اين روش که ريزوتومي انتخاب پشتي ناميده مي شود هدف کاهش سفتي عضلاني مي باشد .

ح) سرگرمي درماني :
اين روش کمک مي کند تا کودکان مبتلا به فلج مغزي شاد و آرام شوند . و شامل آموزش مهارت هاي ورزشي يا فعاليت هاي اوقات فراغت نظير ، رقص ، شنا ، اسب سواري ، يا فعاليت هاي هنري و باغباني و ... مي شوند .
3) وسايل تطبيقي :
امروزه وسايل کمکي زيادي جهت کمک به افراد مبتلا به فلج مغزي وجود دارد . که اين وسايل به فرد کمک مي کند تا به راحتي فعاليت هاي روزمره زندگي خويش را انجام دهد .
3-1) وسايل کمک حرکتي :
- ويلچر (دستي و الکترونيکي) ، دوچرخه و سه چرخه هاي مخصوص
- روروک ، عصا و واکر
3-2) وسايل کمک ارتباطي :
- تابلوهاي سمبوليک يا وسايل کمک ارتباطي (نظير يک کتاب ، پوستر ، عکس ، صفحه الفبايي الکترونيکي يا کامپيوتر)
- دستگاه هاي الکترونيکي ترکيب کننده صوت
- کي بردهاي مخصوص
3-3) تسهيلات کمکي فعاليت هاي روزمره زندگي :
- درهاي الکترونيکي که بطور اتوماتيک باز و بسته مي شوند
- وسايل تغذيه اي (از قبيل قاشق و ...) با دستهاي بلند
- چسب هاي گرفتن و و کلاه و ماسک محافظ
- سيستم هاي کنترل محيطي
البته وسايل فوق الذکر بسته به فرهنگ و نوع کشور متغيير مي باشد .
4) توجه به توانمندي هاي کودک :
از آنجائيکه معلوليت کودک کاملا مشخص است و ميزان درمان آن نيز تا حد زيادي قابل پيش بيني است، رسيدگي به ساير توانمندي ها و استعدادها ، و از طرفي توجه به سلامت روحي کودک از اهميت بالايي برخوردار باشد. متاسفانه بسياري از اوقات اين موارد قرباني مشکلات جسمي کودک مي شوند .
لذا توصيه هاي زير قابل تامل است :
- ارزيابي کودک توسط يک روانشناس به منظور  بررسي برخي اختلالات يادگيري کودک و انجام آزمايش هاي خاص به منظور جبران به موقع مشکلات .
- اهميت به آموزش کودک و ايجاد مهارت هاي مختلف اعم از مهارت خودياري ، مهارت هاي اجتماعي ، حرکتي ، آموزش هاي تحصيلي و غيره . بسياري از کودکان با مشکلات جسمي از هوش و استعداد خوبي برخوردارند . با پرورش مهارت ها و استعدادهاي آنها خصوصا در سنين قبل از دبستان ، مي توان نقش به سزايي در ايجاد اعتماد به نفس بيشتر در آنها به مدرسه و مراحل بعدي زندگي داشت .
- لازم به ذکر است که کودکان با مشکلات جسمي شديد (حتي آنهايي که از رفتن به مدرسه نيز محرومند) نيز قادر به يادگيري و آموزش بوده و نبايد محروم شوند .
- کودکان فلج مغزي که در عين حال از نظر ذهني نيز داراي محدوديت هايي هستند را مي توان با مشاوره ، در خودياري و استفاده از توانمندي هايشان ياري نمود.
- کودکان فلج مغزي همانند ساير کودکان به محبت ، توجه ، عاطفه ، صميميت و رابطه دوستانه و انساني نيازمند مي باشند .

وسايل توانبخشي :
روش ها و برنامه هاي آموزشي کودکان فلج مغزي
طرح و تنظيم برنامه هاي آموزشي براي اين دسته از کودکان ، زماني مي تواند مناسب و مفيد واقع گردد که بر اساس يک ارزيابي دقيق از وضعيت دانش آموز معلول و نيازهاي خاص او انجام پذيرد. طبق اين ارزيابي و با مشخص نمودن محدوديت ها و توانايي ها و شايستگي ها فرد معلول مي توان برنامه آموزشي مناسب و خدمات توانبخشي موثري را تدوين نمود و مدارس ، مراکز ، و يا موسسات آموزشي و حرفه اي را براي جايگزيني مطلوب او پيشنهاد کرد .
به هر حال با توجه به نکات فوق مي توان به چند روش و برنامه آموزشي براي کار با اين دسته از کودکان اشاره کرد :
1) روش هاي تعديل رفتار يا رفتار درماني :
اين روش ها از موثرترين روش هاي آموزشي براي اين دسته از کودکان مي باشند . در اين روش ها، مراحل مختلفي وجود دارند که کودک از آنچه که قادر به انجام آن است شروع کرده و به تدريج به هدف هاي نهايي مي رسد . در اين روش ها ، هر موفقيتي که کودک به دست مي آورد ، مورد تشويق قرار مي گيرد.
2) برنامه هاي آموزش انفرادي :
دانش آموزان مبتلا به ناتواني هاي جسمي - حرکتي به خصوص فلج مغزي ، معمولا علاوه بر آموزش هاي ويژه ، به خدمات گسترده اي نياز دارند. برنامه هاي آموزش انفرادي در مورد آنان بايد به خصوص مشخص و مفصل باشد . هدف ها و مقاصد آموزشي آنان به ويژه کودکان خردسالي که دچار معلوليت هاي شديد هستند، بايد شامل اقدامات دقيقي باشد .
برنامه هاي آموزشي انفرادي شامل هدف هاي چندانه در هر يک از حوزه هاي زير است :
- حرکات کلي
- حرکات ظريف
- ارتباط
- آموزش هاي پيش دبستاني
- شناخت
- کمک به خود
- مهارت هاي لازم در زندگي
- مهارت هاي شغلي
- مهارت هاي استفاده از وسايل مکانيکي
- و ...
3) روش هاي جايگزيني آموزشي :
با توجه به شدت معلوليت ، نتايج به دست آمده از ارزيابي هاي جامع ، و براساس خدمات موجود در جامعه ، و پيش آگهي پزشکي ، برنامه هاي آموزشي کودکان معلول مي تواند به زير بسيار متفاوت باشند.
الف) آموزش در مدارس عادي همراه با ساير دانش آموزان :
اين شيوه آموزشي براي آن دسته از کودکاني که معلوليت شديدي نداشته و تا حد قابل قبولي قادر به استفاده از امکانات عمومي مدرسه مي باشند ، مي تواند کاملا مناسب باشد.
ب) آموزش در کلاس هاي خاص در مدارس عادي :
در مواقعي که تعداد قابل ملاحظه اي از دانش آموزان معلول در مدرسه عمومي جايگزين شوند، بر اساس ضرورت و به فراخور ويژگي هاي آنها ، مي توان در مدرسه عادي کلاس خاصي را با وسايل و تجهيزات ويژه ايجاد نمود.
ج) بازپروري و آموزش در آموزشگاه ها و مراکز خاص معلولين :
براي تعدادي از دانش آموزان معلول که عموما علاوه بر نقص حرکتي ، داراي نارسايي ها ، مسائل و مشکلات متعددي مي باشند، لازم است که مدارس و مراکز خاص با همه امکانات و تجهيزات لازم آموزشي ، توانبخشي ، و در ماني ، همراه با نيرو هاي انساني متخصص پيش بيني شود. البته اين مراکز مي توانند به صورت نيمه وقت ، تمام وقت (روزانه) ، و يا شبانه روزي فعاليت نمايند.


 تازه هاي علم 


آيا دارو مي تواند قدرت يادگيري را افزايش دهد

محققان بريتانيايي در حال بررسي تاثير نسل جديدي از داروها هستند که ادعا مي شود قدرت يادگيري و ادراک را زياد مي کند.
به گزارش پايگاه اينترنتي بي بي سي، وزارت بهداشت بريتانيا، آکادمي علوم پزشکي اين کشور را مامور کرده داروهاي تقويت کننده ادراک را، که از چندي پيش به طور گسترده در آمريکا مصرف مي شود، مورد آزمايش قرار دهد.
دانيال تورنر، از دانشگاه کمبريج بريتانيا، اين دارو را روي  60  داوطلب، که از صحت جسمي برخوردار بودند، آزمايش کرده است.
تورنر گفت: ما داوطلبان را دو ساعت پس از مصرف دارو مورد آزمايش قرار داديم و متوجه شديم که عملکرد ذهني آنها به شدت بهتر شد، به خصوص وقتي که با درس ها و ظايف پيچيده تر روبه رو شدند.
يکي از داوطلبان دراين تحقيق مي گويد:در زمان آزمايش، احساس مي کردم خيلي هوشيار هستم و مي توانم خوب روي مسايل پيچيده تمرکز کنم. حفظ کردن تعداد زيادي ارقام اصلا دشوار نبود، احساس مي کردم به همه امور مسلط هستم.
پرفسور گري لينچ، از دانشگاه کاليفرنيا، مي گويد: اميدواريم که به حيطه اي از ادارک دست يابيم که نابغه هايي مانند انيشتين و داوينچي به آن دسترسي داشته اند.
نتيجه مطالعات آکادمي علوم پزشکي بريتانيا طي سال جاري منتشر خواهد شد و قرار است به ارزيابي دولت اين کشور در مورد تاثيرات احتمالي توليد و توزيع داروهاي تقويت هوش و ادراک کمک کند.

ماست ،تقويت کننده قوي سيستم ايمني بدن است

علي اصغر وحيدي نيا متخصص علوم تغذيه و عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشکي همدان که تحقيقات جديدي را روي محصولات لبني در حال انجام دارد ، گفت:  مصرف ماست در تقويت سيستم ايمني بدن انسان نقشي اساسي دارد.
وي افزود: ماست از جمله مواد غذايي تخميري است که در بين غذاهاي سنتي ايران جايگاه خاصي دارد.
وي اظهارداشت : ماست بعد از مصرف در بدن انسان باعث رشد برخي باکتري هاي مفيد مي شود که اين باکتري ها کربوهيدرات ها را به اسيد لاکتيک تبديل مي کنند.
وي افزود: تبديل کربوهيدرات ها به اسيد لاکتيک موجب پايين آمدن عنصر  PH  در محيط معده انسان مي شود و کاهش رشد باکتري هاي مضر موجود در معده از جمله مزيت هاي پايين آمدن   PH است.
وي اظهار داشت: مزاياي ماست براي افرادي که بدليل ابتلا به بيماري هاي عفوني آنتي بيوتيک مصرف کرده اند نيز بسيار جالب توجه است.
وي بيان کرد: داروهاي آنتي بيوتيک باکتري هاي مفيد ومضر بدن را با هم از بين مي برد، بنابراين ، استفاده از ماده غذايي ماست مي تواند در بدن بيمار باکتري هاي مفيد را جايگزين کند.
اين متخصص تغذيه اضافه کرد: بيماري اسهال در افراد بالغ بعداز استفاده از شير بسيار شايع است که اين امر به دليل عدم تحمل قند شير (لاکتوز) در اين افراد مي باشد .
وي افزود: بدن انسان روزانه به حداقل سه ليوان شير نياز دارد و در غير اين صورت باعث کمبود کلسيم در بدن مي شود که عوارضي مانند پوکي استخوان بويژه در نزد سالمندان بدنبال دارد.
وي خاطر نشان کرد: ماست و مواد غذايي تخميري ديگر مانند دوغ مي توانند جايگزين خوبي براي شير در رژيم غذايي اين افراد باشند.
وي اظهار داشت: مواد غذايي به دو دسته پروبيوتيک و پرهبيوتيک تقسيم بندي مي شوند که مواد غذايي پربيوتيک موجب توليد باکتري در محيط بدن هستند و ماست جزو اين دسته از مواد غذايي طبقه بندي شده است.
وي تاکيد کرد: مصرف ماست از رشد باکتري هليکوباکترپيلوري که از عوامل بيماري زخم معده است جلوگيري مي کند، همچنين باعث پيشگيري از پوسيدگي دندان در بچه ها و جذب املاحي مانند آهن نيز خواهد شد.
 
کاهش انتشار گازهاي گلخانه اي در اسپانيا

يک تشکل زيست محيطي در اسپانيا اعلام کرد که اين کشور اروپايي در اجراي پيمان کيوتو براي کنترل گازهاي گلخانه اي، موفق شده است سال گذشته 4 و يک دهم درصد از ميزان آلاينده هاي هوا بکاهد.
اداره محيط زيست سنديکاي کميسيون کارگران اسپانيا امروز چهارشنبه با انتشار گزارش خود در اين زمينه افزود: کاهش گازهاي گلخانه اي در شرايطي صورت گرفته که اسپانيا سال گذشته ميلادي  3 و 9 دهم درصد رشد اقتصادي داشته است.
بر اساس اين گزارش، نتيجه يادشده بهترين ميزان کاهش گاز دي اکسيد کربن و آلاينده هوا در اسپانيا از سال   1990 ميلادي به شمار مي رود.
اين سنديکا علت اصلي کاهش انتشار گازهاي گلخانه اي را سياستهاي اتخاذ شده از طرف دولت،افزايش توليدات هيدروليکي و بيش از همه، افزايش بهاي نفت و ديگر مواد سوختي همچون زغال سنگ و گاز اعلام کرد که به کاهش و بهبود مصرف آن منجر شده است.
به گفته سنديکاي کارگران، فقط در سال   1994 ميلادي ارقام مشابهي در زمينه کاهش توليد گازهاي گلخانه اي در اسپانيا به دست آمده اما در آن زمان، جمعيت و رشد اقتصادي کشور اينگونه نبود. خواکين نيتو دبير فدرال زيست محيطي سنديکا در اين باره به خبرنگاران گفت که اين افزايش انتشار گاز سه برابر   15 درصد افزايشي است که اسپانيا طبق پيمان کيوتو مي تواند در طول   2008 تا   2012 ميلادي داشته باشد. وي افزود: پيمان کيوتو از آغاز سال آينده ميلادي به اجرا گذاشته مي شود و اسپانيا در آن تاريخ مي تواند حداکثر   37 درصد افزايش گازهاي يادشده را شاهد باشد، در حالي که در بهترين شرايط ممکن، اين افزايش بيشتر از  40  درصد خواهد بود.
به عقيده وي، هزينه انجام ندادن تعهدات در پيمان کيوتو براي اسپانيا سالانه دستکم   700 ميليون يورو خواهد بود.
 
کاهش حجم برگها در جنگل ها عامل نابودي قورباغه ها

بررسي يک جنگل باراني در کاستاريکا نشان مي دهد کاهش حجم برگها بر روي زمين مي تواند علت نابودي سريع گونه هاي قورباغه ها باشد.
به گزارش پايگاه اينترنتي بي بي سي نيوز، تاکنون محققان علت اصلي کاهش جمعيت اين گونه دوزيست را يک عفونت قارچي مرگبار مي دانستند. با مطالعه اطلاعات طي يک دوره   35 ساله محققان دريافتند جمعيت مارمولک ها هم که در برابر اين عفونت آسيب پذير نيستند به همين ميزان کاهش يافته است. اين يافته ها در نشريه آکادمي ملي علوم منتشر شده است. کاهش جهاني جمعيت دوزيستان جزو مهمترين مسائل در زيست شناسي حفظ محيط زيست است. کشف اين نکته که در کاهش اسرارآميز و سريع جمعيت قورباغه ها دخالت انسان مانند تخريب زيستگاه اين موجودات مشاهده نشده است موجبات نگراني دانشمندان را به همراه آورد. دانشمندان يکي از مهمترين علل کاهش شمار قورباغه ها را قارچ (  (benbrodatibis Batrachochytrium اعلام کردند که براي دوزيستان مرگبار است. براساس يک مقاله که ژانويه گذشته در مجله نيچر منتشر شد ،بررسي مناطق بسيار متنوع زيستي در آمريکاي مرکزي و جنوبي بيانگر آن است که تغيير اوضاع اقليمي شرايط مطلوبي براي گسترش اين قارچ فراهم آورده است. اما عامل بالقوه ديگري يعني برگ در کف جنگل ها نيز به عنوان عاملي در اين زمينه معرفي شد. دوزيستان شامل قورباغه، وزغ، سمندر که   250 ميليون سال پيش بر روي زمين پديدار شدند با انواع مختلف زيستگاههاي آبي و خاکي سازگاري يافته اند، بطوري که امروزه همه جا بجز قطب جنوب يافت مي شوند. دانشمندان اطلاعات مربوط به دوزيستان و جمعيت خزندگان را در لاسلوا که يک منطقه حفاظت شده جنگل هاي باراني در کاستاريکا است بررسي کردند. اطلاعات بدست آمده نشان داد طي سالهاي   1970 تا   2005 جمعيت دوزيستان تا   75 درصد کاهش يافته است که فرضيه نقش قارچ ها در نابودي قورباغه ها را تاييد مي کرد. با اين حال کاهش جمعيت مشابهي نيز در بين خزندگان اين منطقه که در برابر قارچها آسيب پذير نيستند مشاهده شد. طي همين دوره اطلاعات نشان داد کاهش   75 درصدي در تراکم برگهايي که از گياهان جنگل باراني بر زمين ريخته شده مشاهده شده است. برگ زيستگاه حياتي براي مارمورلک ها و دوزيستان محسوب مي شود و غذا و پناهگاه براي آنها فراهم مي آورد. محققان دانشگاه بين المللي فلوريدا، دانشگاه کاستاريکا، و دانشگاه ايالتي سن ديه گو مي گويند تغيير اوضاع جوي اين منطقه به کاهش زيستگاه مورد نياز براي حفظ اين موجودات انجاميده است. آب و هواي گرم و مرطوب طي دو دهه گذشته باعث ريزش کمتر برگ ها يا تجزيه برگها شده است که اين امر تاثير منفي بر پوشش گياهي کف جنگل گذاشته است. اين تحقيق به ماهيت پيچيده کاهش جمعيت گونه هاي جانداران اشاره دارد. هر نوع تغييري که بر يک گونه تاثير بگذارد مي تواند آن موجود را ضعيف کند و در برابر بيماري و ساير عوامل آسيب پذيرتر نمايد. محيط طبيعت آسيب پذيري زيادي در برابر تغييرات دمايي دارد.


 نامه دانشوران  


چکيده رساله هاي دکتري دانشکده الهيات و فلسفه واحد علوم و تحقيقات
اديان و عرفان تطبيقي

مقدمه
ضرورت مطالعه پيشينه تحقيق به عنوان نخستين گام در تهيه و تدوين طرح هاي پژوهشي، به ويژه رساله هاي دانشگاهي، امري است بديهي که در کتاب هاي روش تحقيق بر آن تاکيد بسيار شده است. از جمله راه هاي دستيابي به سوابق تحقيق، علاوه بر مراجعه به کتاب شناسي هاي تخصصي و فهرست مقالات، مراجعه به چکيده پايان نامه ها و رساله هاي دانشگاهي است که عموما ازسوي دانشگاه ها و موسسات علمي در دسترس پژوهشگران و دانشجويان قرار مي گيرد. تهيه چکيده براي اينگونه پژوهش ها با دو هدف صورت ميگيرد:
.1 ارائه اجمالي نتايج و دستاوردهاي پژوهش
.2 اطلاع رساني به منظور جلوگيري از دوباره کاري و تکرار در موسسات پژوهشي در جهت نيل به اهداف مذکور، مديريت پژوهش دانشکده الهيات و فلسفه دانشگاه آزاد اسلامي واحد علوم وتحقيقات، مجموعه اي از چکيده رساله هاي دکتري تا پايان 1383 را فراهم آورده است. اين مجموعه مشتمل بر چکيده رساله هاي دکتري از بدو تاسيس تا پايان 1383 است  .
ستون« نامه دانشوران» اختصاص به معرفي هر يک از اين چکيده ها خواهد داشت.

خانواده در اديان مزديسنا،يهود و مسيحيت و مقايسه آنها با اسلام;
.1 احراري، فروغ; خانواده در اديان مزديسنا،يهود و مسيحيت و مقايسه آنها با اسلام;استاد راهنما: فتحالله مجتبايي; مشاور:علي مهديزاده و محمود روح الاميني; تاريخ دفاع:246/12/21; 79ص.
کليدواژه ها: خانواده، زن، ازدواج، مرد، فرزند، آئين زرتشت، يهود، طلاق، مسيحيت.

چکيده
يک از معاني دين، روش سلوک افراد در اجتماع بوده و تاريخ به مفهوم نو و انسانيش بازگو کننده حقايق اين سير و سلوک است. پرداختن به تاريخ اديان و جايگاه خانواده در آنها، عاليترين انديشههاي انساني فراهم ميکند. انديشههايي که معلول کوشش آدميان در جهت گردآوري قوانين و دستورالعملهاي زندگي بشري بوده است.
اين تحقيق ،شرح حالي است بر چگونگي تشکيل خانواده و وضعيت زن در اديان مزديسنا، يهود، مسيحيت و اسلام در اين راستا، نخست با استمداد نظريات جامعه شناسان بزرگ، به تعريف خانواده پرداخته و سپس تاريخچه مختصري از صور متنوع خانواده در جوامع ابتدائي ذکر گرديده است. بعد از آن، عواملي همچون ازدواج، حقوق زن و مرد، فرزند خواندگي، تربيت کودک و طلاق به ترتيب در اديان مذکور مورد بررسي دقيق قرار گرفته و در خاتمه نيز مقايسهاي اجمالي در اين خصوص بعمل آمده است.
اميد است، اين پژوهش بتواند با ارائه مباحث فوق، رويدادها و وقايع را بدان گونه که بودهاند فراروي محققان قرار دهد تا به استمرار تحقيق در اين باره همت گمارند.


 جهان پزشكي 

عضو کميسيون بهداشت مجلس  :
بيماري ميکروبي تولارمي در خاش جان 8 نفر را گرفت

  عضو کميسيون بهداشت و درمان مجلس گفت: بيماري ميکروبي تولارمي در خاش و سراوان تاکنون منجر به مرگ 8 نفر و بستري شدن 21 نفر شده است اما با آماده باش نيروهاي بهداشتي بيماري تحت کنترل است.
   حسين علي شهرياري در گفت و گو با خبرنگار اجتماعي فارس، افزود: بررسي هاي اوليه در مورد بيماري که منجر به مرگ ناگهاني تعدادي از روستانشينان ساکن منطقه بين خاش و سراوان شده است نشان مي دهد اين بيماري نوعي بيماري ميکروبي به نام تولارمي است که بيماري مشترک بين انسان و دام است. وي اضافه کرد: مواردي از تلف شدن بز در روستايي که اين بيماري در آن ديده شده است نيز ديده شده است با اين حال هنوز نتايج آزمايشهاي نمونه برداري اين بيماري به دست نيامده است.
شهرياري گفت: روز چهارشنبه که اين بيماري در روستاي بين خاش و سراوان ديده شد 8 نفر کشته و 18 نفر بيمار تشخيص داده شدند ولي روز پنجشنبه سه بيمار ديگر نيز مشاهده شد که بلافاصله بستري شدند. وي افزود: بيماري تولارمي از طريق مواد خوراکي، تماس با حيوان آلوده و ادرار و مدفوع منتقل مي شود و مسئولان بهداشتي محلي اکنون کل منطقه مشکوک را تحت مراقبت دارند و ضمن جلوگيري از شيوع بيماري هر فرد مشکوک را تحت درمان دارويي قرار مي دهند.
نماينده زاهدان گفت: سالهاست که نمونه اي از اين بيماري در کشور ديده نشده است اما اين بيماري دارو دارد و قابل درمان است با اين حال افرادي که بر اثر اين بيماري طي 24 ساعت جان خود را از دست دادند احتمالا به علت مراجعه ديرهنگام به پزشک و با توجه به اينکه احتمال مي دادند اين بيماري يک سرماخوردگي ساده است فوت کرده اند. شهرياري افزود: علايم اين بيماري تب، سرفه، گلودرد و سردرد است و ممکن است با سرماخوردگي، فرانژيت، تنگي نفس يا طاعون تنفسي اشتباه گرفته شود.

بي توجهي ، بهترين راه درمان پرش چشم

پرش چشم، لرزش عضلات خارج چشمي است که تحريکات عصبي و روحي در اين زمينه تاثيرگذار بوده و هيچ مشکل ارگاني چشمي ندارد.
دکترعليرضا فروتن، جراح چشم و دانشيار دانشگاه علوم پزشکي ايران با بيان اين مطلب گفت: تحريکات عصبي و روحي، کم خوابي و استرس از عوامل بروز عارضه پرش چشم است که فرد در پلک هاي خود احساس نبض دار شدن و حرکت مي کند.
وي اشاره کرد: پرش چشم هيچ عوارضي ندارد و بهترين روش براي رفع آن داشتن آرامش، استراحت و بي توجهي نسبت به اين مسئله است.
درادامه دکتر فروتن درباره ويژگي هاي گل مژه توضيح داد: به التهاب غدد حاشيه  اي پلک ها  که به صورت ملتهب بوده و ترشحات آن باقي مانده که موجب آبسه هاي موضع اي شده گل مژه گفته مي شود. فروتن با بيان اينکه در صورت تشديد گل مژه، فرد احساس سنگيني و سوزش در چشم ها مي کند، اظهار داشت: معمولا کساني که دچار گل مژه مي شوند زمينه سرشتي دارند که امکان تکرار آن هم مي رود که چربي بيش از حد حاشيه هاي چشم ها باعث بروز اين بيماري مي شود.
 
سرطان معده شايعترين سرطان در ميان جوانان

به گفته متخصصان، سرطان معده به عنوان رايج ترين مشکل و شايع ترين سرطان در جوامع اغلب به دليل شيوه غلط زندگي همچون مصرف غذاهاي شور، استعمال دخانيات و دريافت کم ميوه و سبزيجات در افراد بروز مي کند.
ميترا زراتي کارشناس ارشد تغذيه و استاد دانشگاه به ايسنا گفت: متاسفانه امروزه شيوع سرطان معده در افراد جوان بسيار بالا است. وي شايع ترين علت بروز سرطان معده را وجود باکتري هليکوباکترپيلوري عنوان و تصريح کرد: اين باکتري در مقابل اسيد معده مقاوم است. زراتي با اشاره به اينکه تحقيقات اخير نشان داده است که در بين سبزيجات، خانواده کلم نظير کلم بنفش، بروکلي و گل کلم جز» ضد سرطان ترين سبزيجات محسوب مي شوند افزود: کلم حاوي ترکيبي به نام ايزوتيوسيانات است که از بين برنده قوي باکتري هليکوباکترپيلوري محسوب مي شود.
وي در پايان خاطرنشان کرد: به اين ترتيب استفاده از منابع غذايي حاوي مواد ضد سرطان همچون ميوه و سبزيجات و ممانعت از مصرف غذاهاي شور و استعمال دخانيات که عوامل موثر در بروز زخم معده و سرطان معده است افراد را از بروز مشکلات عديده گوارشي مصون مي دارد.
 
تاثير غذاها در تقويت و کاهش طعم سيگار

به نظر شما وجه اشتراک يک ورقه پنير، يک ليوان آب و يک بشقاب کلم براکلي چيست؟
يک مطالعه جديد نشان مي دهد که ظاهرا مصرف هر يک از اين غذاها طعم سيگار را کاهش مي دهد. به گزارش پايگاه اينترنتي هلث دي، اين تحقيق همچنين نشان داد که طعم سيگار پس از مصرف گوشت و يا نوشيدن مشروبات الکلي و نوشيدني هاي حاوي کافئين تقويت مي شود. در مجموع اين يافته ها احتمال مد کردن به اصطلاح رژيم غذايي سيگاري ها را که به آنها در ترک اين عادت کمک مي کند، افزايش مي دهد. جوزف مک کلرنون استاديار بخش روانشناسي و علوم رفتاري در مرکز پزشکي دانشگاه دوک در دورهام که در نوشتن اين مطالعه همکاري داشت گفت، سيگار کشيدن تنها اعتياد به نيکوتين نيست بلکه به طعم و کيفيت هاي حسي سيگار نيز ربط دارد.
وي افزود، بنابراين هر چيزي پيدا کنيم که بتواند تجربه سيگار کشيدن را از بين ببرد يا مختل کند ترک اين عادت را براي فرد سيگاري آسانتر مي کند.


 
ورزشي و قلمرو ورزش
سياسي و سياسي خارجي
دريچه هنر
مرز پرگهر
دانش و پژوهش
خبر دانشگاه
آموزش و سنجش
اقتصاد و بازار
آگهي هاي روزنامه آفرينش